Nade wszystko unikaj białej mąki!

Dobrze byłoby pamiętać o tym jak niezmiernie szkodliwe jest spożywanie produktów z białej, nieoczyszczonej mąki. Nie da się ukryć, że spożywanie białego pieczywa, słodkich drożdżówek z nadzieniami pełnymi cukrów i aromatów jest bardzo dla naszego zdrowia szkodliwe. Produkty z białej mąki posiadają bardzo wiele niekorzystnych dla naszego zdrowia składników. Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze, że produkty z białej mąki tuczą. Nie będą więc dobre dla osób, które borykają się z różnego rodzaju nadprogramowymi kilogramami. Z całą pewnością warto również dodać, że pieczywo z mąki białej jest bardzo często obwiniane o wzrost cukru we krwi. Wyroby z białej mąki pszennej posiadają bowiem wysoki indeks glikemiczny. Niestety ładunek glikemiczny takich wyrobów również jest bardzo wysoki, dlatego też nie warto byłoby spożywać produktów z oczyszczonej mąki białej na dietach odchudzających. Umówmy się jednak, że tak naprawdę białe pieczywo nie jest polecane nikomu.

Nie zapominaj o wartościowej mące razowej i orkiszowej

Nie ulega wątpliwości, że jedzenie wypieków z mąki z pełnego przemiału jest znacznie zdrowsze niż spożywanie produktów z mąki białej, przetworzonej. Z całą jednak pewnością w sklepach nadal brakuje dobrej jakości pieczywa z ciemnej mąki. Z tego też względu dobrze byłoby postarać się samodzielnie piec bułki, chleby i ciasta. Nie da się ukryć, że mąka razowa posiada szereg witamin i minerałów, które są nieodzowne dla naszego zdrowia. Warto również mieć na uwadze, że spożywanie zdrowych wyrobów z mąki orkiszowej może pomóc nam w walce z wolnymi rodnikami. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że kupując gotowe produkty z mąki razowej czy orkiszowej warto czytać składy. Nierzadko zdarza się bowiem, że jakiś produkt deklarowany jest jako produkt z mąki z pełnego przemiału, a tak naprawdę dodawany jest do niej zaledwie niewielki dodatek zdrowej mąki.

Eksperymentuj z mąkami z kokosa, amarantusa czy prosa

Nie da się ukryć, że na współczesnym rynku dostępnych jest coraz więcej różnego rodzaju mąk. Z całą pewnością na rynku w wielu supermarketach odszukamy takie mąki jak: mąka kokosowa, mąka jaglana czy nawet mąka kasztanowa. Nie każdy z nas wie czym charakteryzują się poszczególne rodzaje mąk. Nie da się również ukryć, że nie wszystkim nam znana jest mąka z amarantusa. Mąka z kokosa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Spożywać ją powinny osoby będące na różnego rodzaju dietach odchudzających. Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że jest bezglutenowa. Będzie więc mąką idealną dla osób borykających się z celiakią i nietolerancją glutenu. Należy zaznaczyć, że mąki takie jak kokosowa, amarantusowa czy jaglana nie nadają się do dodawania w stu procentach do jakiegoś wypieku. Dobrze byłoby również zatroszczyć się o to, aby nie przesadzić z ich ilością, nawet jeśli mają stanowić tylko jakiś procent składu danego wypieku. Mąka kokosowa bardzo szybko bowiem pochłania wilgoć, przez co wypieki z nią mogą wyjść za ciężkie. Warto wymieszać ze sobą poszczególne rodzaje zdrowych mąk i wówczas powstanie nam pyszny, dietetyczny wypiek.