
Nie da się ukryć, że nowotwory to choroby, z którymi boryka się coraz więcej ludzi. Są one szczególnie częste w krajach wysokorozwiniętych. I chociaż medycyna poszła do przodu, nadal wielu ludzi umiera z powodu niewłaściwego leczenia lub zbyt późno postawionej diagnozy. Dlatego też warto robić regularne badania oraz zadbać o właściwą dietę. To bowiem dieta pełni kluczową rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym nowotworom. Jeżeli połączymy ją z odpowiednią aktywnością fizyczną, jesteśmy w stanie znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Postaw na zieleń
Nie od dziś wiadomo, że zielone warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Najzdrowsze są świeże warzywa sezonowe. W sezonie na nowalijki warto przyjrzeć się sałacie lodowej. Sałata lodowa zawiera szereg witamin, takich jak witamina D, witamina A, witamina B9 oraz witamina E, zwana witaminą młodości. Witaminy te wspomagają odporność organizmu, dzięki czemu zwalcza on szkodliwe komórki. Zielonym warzywem godnym uwagi jest również brokuł. Poza sezonem sięgajmy po mrożone różyczki brokuła, a w sezonie wybierajmy rzecz jasna świeże warzywo. Za właściwości antynowotworowe brokułu odpowiedzialny jest sulforafan, który wykazuje niezwykle silne działanie przeciwutleniające. Nie pozwala on zatem na szkodliwe mutacje DNA. Systematyczne jedzenie brokułów jest w stanie również przyśpieszyć likwidację powstałych już komórek nowotworowych. Brokuł znalazł szerokie zastosowanie w profilaktyce takich nowotworów jak rak jelita grubego, rak piersi czy rak prostaty. Aby jednak brokuł zachował swoje właściwości antyrakowe, musi być przyrządzany we właściwy sposób. Zaleca się gotowanie brokułu na parze przez około cztery minuty. Kolejnym popularnym zielonym warzywem jest szpinak. Liście szpinaku wykazują silne działanie antyrakowe, dzięki zawartości beta-karotenu oraz witaminy C, które posiadają silne właściwości antyutleniające. Ponadto szpinak, ze względu na wysoką zawartość magnezu, pomaga uporać się ze stresem. Jak wiadomo, stres sprzyja wielu chorobom, w tym niestety chorobom nowotworowym. Spokojny umysł będzie dodatkową ochroną przed rakiem.
Cenne warzywa korzeniowe
W diecie antynowotworowej nie powinno zabraknąć również warzyw korzeniowych, takich jak marchew, seler, ziemniaki czy buraki. Te warzywa są jednak bardzo często niedoceniane. Tymczasem buraki posiadają wysoką zawartość składników, które ochraniają nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem się oraz nowotworami. Burak zawiera betalainy, które wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Sprawny układ odpornościowy jest w stanie rozprawić się z dużą ilością chorób. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na nasz układ krwionośny, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia białaczki oraz innych poważnych chorób krwi. Najkorzystniej jest spożywać buraki świeże. Popularne są również soki wyciskane z buraków. Jeżeli chcemy zniwelować smak buraka, można połączyć go z jabłkiem. Świetnym warzywem korzeniowym zasługującym na naszą uwagę jest również marchewka. Warzywo to wykazuje silne działanie antynowotworowe, dzięki zawartości beta-karotenu, który jest silnym antyutleniaczem. Beta-karoten odpowiada za pomarańczowy kolor marchewki. Warzywo to zawiera również sporo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej witamin ma marchewka spożywana na świeżo. Z marchwi można przygotować przepyszną surówkę. Warzywo świetnie komponuje się z pomarańczą. Świetną porcją witamin i minerałów będzie również szklanka świeżo wyciskanego soku z marchwi.
Postaw na pomidory oraz czosnek
Właściwości antynowotworowych nie można też odmówić takim warzywom jak pomidory. Pomidory są niezwykle bogatym źródłem likopenu, który odpowiada za ich czerwony kolor. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga odporność organizmu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Co ważne, likopen nie ulega zniszczeniu po przetworzeniu pomidorów. Badania naukowe dowodzą, że w przetworach z pomidorów jest go znacznie więcej niż w pomidorach świeżych. Dietę bogatą w pomidory powinni stosować zwłaszcza mężczyźni, gdyż zmniejsza ona ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty. Warzywo zmniejsza jednak również ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, a jak wiadomo rak ten każdego roku zabija mnóstwo kobiet. Godnym uwagi warzywem jest również czosnek. Jest to warzywo uważane za naturalny antybiotyk. Z tego też względu wspomaga ono walkę z przeziębieniami oraz stanami zapalnymi w organizmie. Czosnek jest w stanie zwalczać szkodliwe bakterie mnożące się w układzie pokarmowym, które powodują raka żołądka. Mowa tu zwłaszcza o bakterii Helicobacter pylori. Czosnek jako źródło silnych przeciwutleniaczy stanowi również skuteczną broń w walce z rakiem okrężnicy. Najwięcej wartości ma czosnek świeży, dlatego warto spożywać go na surowo. Starajmy się dodawać ząbek czosnku do past kanapkowych.
Reasumując, istnieje mnóstwo powodów, dla których warto włączyć warzywa antynowotworowe do swojej codziennej diety. Co ważne, większość z tych warzyw to warzywa ogólnodostępne. Nie powinniśmy więc zatem trudności z ich kupnem. Jeżeli dysponujemy kawałkiem ziemi, warto zadbać o to, by mieć własny ogródek. Dzięki temu będziemy mieli dostęp do warzyw bez chemii i konserwantów. Szczególną uwagę warto zwrócić na warzywa w kolorze zielonym oraz warzywa takie jak marchewka czy buraki. Aby jednak warzywa mogły zadziałać pozytywnie na nasz organizm, musimy spożywać je regularnie i systematycznie. Nie bez znaczenia jest również ich odpowiednia obróbka cieplna. Jeżeli mamy dostęp do parowaru, warto przygotowywać warzywa na parze. Nie utracą one bowiem cennych dla zdrowia składników odżywczych.