Któż z nas nie chciałby cieszyć się nienagannym zdrowiem przez szereg długich lat. Zdrowie to najcenniejszy skarb w naszym życiu, dlatego musimy zabiegać o nie każdego dnia. Niezwykle ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości owoców i warzyw.

Codzienna dieta zarówno dorosłego człowieka jak i dzieci powinna być obfita w warzywa i owoce, które to wpływają niezwykle korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w naszej codziennej diecie? Otóż zgodnie z zasadami zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety oraz popularną piramidą żywienia na pierwszym miejscu dietetycy stawiają przede wszystkim aktywność fizyczną, a na drugim miejscu znajduje się spożywanie produktów z pełnych ziaren zbóż oraz zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, które to inaczej zwane są „dobrymi tłuszczami”. Piramida żywienia nie pomija także bogatych w witaminy warzyw i owoców, które to rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Witamina C – wzmacnia odporność organizmu.

Bukiet świeżych warzyw oraz owoców powinien znajdować się codziennie w menu każdego z nas. Dlaczego owoce i warzywa są cennym produktem spożywczym? Otóż po pierwsze wpływają one niezwykle korzystnie na wzmocnienie odporności organizmu. Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, które zawierają łatwo przyswajalne przez organizm ludzki składniki odżywcze. To właśnie witaminy oraz minerały chronią nasz organizm przed infekcjami oraz wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Niezwykle istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu odgrywa witamina C. Obfitują w nią zarówno warzywa wśród których można wymienić: brokuły, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, szparagi, ziemniaki jak i owoce takie jak: cytrusy, kiwi, melony, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody, maliny oraz jeżyny. Co prawda witamina C nie zapobiega bezpośrednio infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym, ale zdecydowanie skraca czas trwania choroby oraz zmniejsza nasilenie się uporczywych dolegliwości. Warto tez pamiętać o tym, że witamina C wpływa korzystnie na procesy związane z syntezą kolagenu, z którego w następnej kolejności produkowana jest tkanka łączna. Obecność kolagenu, a więc pośrednio witaminy C w odpowiedniej ilości, ułatwia gojenie się ran, przyśpiesza proces zrastania się kości oraz hamuje powstawanie krwotoków oraz sińców. Dzięki dużej zawartości w owocach i warzywach witaminy C komórki naszego organizmu wolniej starzeją się oraz są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia naszego organizmu. Z tych też powodów bardzo ważne jest, aby w okresie jesienno – zimowym, a najlepiej przez cały rok warto regularnie spożywać warzywa oraz owoce bogate w witaminę C.

Warzywa i owoce – idealne na wieczną młodość.

Większość owoców i warzyw jest źródłem wielu cennych dla organizmu człowieka witamin oraz składników mineralnych. Są one wyjątkowo bogate w witaminy takie jak: A, C oraz E, które to pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych, czyli biologicznie aktywnych cząsteczek, które powstają na skutek zmian metabolicznych, palenia papierosów, stresu, zanieczyszczenia powietrza oraz intensywnego promieniowania ultrafioletowego. Otóż wolne rodniki uszkadzają komórki, przyspieszają procesy starzenia się komórek, a nawet mogą odgrywać istotną rolę w powstawaniu zmian nowotworowych. Dlatego też przed tymi niekorzystnymi zjawiskami skutecznie chronią nasz organizm antyoksydanty w postaci witamin A, C oraz E, które to naturalnie występują w warzywach i owocach.

Warzywa i owoce – idealni sprzymierzeńcy pięknej oraz szczupłej sylwetki.

Nie jest żadną tajemnicą, że każda kobieta ciesząca się zgrabną i smukłą sylwetką często zamiast po wysokokaloryczne słodycze sięga po zdrowe i soczyste owoce czy bogate w witaminy warzywa. Otóż są one nie tylko pysznym dodatkiem do dań głównych, ale mogą także stanowić idealną przekąskę, która nie zaszkodzi żadnej zgrabnej sylwetce. Warto pamiętać, że w razie ataku nagłego głodu zamiast po batonika, ciastka, czy chipsy warto sięgnąć po zdrowe warzywa czy owoce. Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości są polecane wszystkim osobom dbającym o linię. Błonnik pokarmowy doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom oraz ułatwiając wypróżnianie się. Ponadto błonnik jest idealnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Niemniej trzeba pamiętać o tym, że niektóre owoce takie jak banany, arbuzy, melony czy winogrona posiadają sporą ilość cukrów prostych dlatego ich nadmiar nie jest polecany osobom będącym na diecie odchudzającej. Niemniej nie oznacza to, że osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny całkowicie zapomnieć o pysznych, słodkich i soczystych owocach. Wystarczy, że będą one sięgać po te, które zawierają mniejszą ilość cukru. Wśród wielu z nich można wymienić: czereśnie, brzoskwinie, porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, morele, czy grejpfruty, którymi to można zjadać je przede wszystkim w godzinach przedpołudniowych.
Ponadto, ze względu na dużą ilość wody oraz minerałów, warzywa i owoce doskonale gaszą pragnienie, więc warto po nie sięgnąć w upalny oraz suchy dzień. Dzięki temu możemy ustrzec się przed odwonieniem organizmu, jednocześnie dostarczając mu łatwo przyswajalne witaminy oraz składniki mineralne. Ponadto osoby, które spożywają wartościowe warzywa i owoce cieszą się gładką oraz jędrną skórą o naturalnym zdrowym kolorycie.
Warzywa i owoce to składniki po które warto sięgać każdego dnia. Ich systematyczne spożywanie chroni organizm przed hiperlipidemią, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz groźną dla zdrowia i życia chorobą wieńcową.