Z jakich przypraw warto by było korzystać, a jakich unikać?

Nie da się ukryć, że współczesny rynek produktów i usług różnego rodzaju jest obecnie bardzo nasycony. Z tego też względu dobrze byłoby wybierać produkty najwyższej jakości w jak najniższych cenach. Nie zawsze jednak wiemy gdzie jest jakaś atrakcyjna promocja. Z tego też względu dobrze jest śledzić na bieżąco oferty poszczególnych sklepów. Nie da się ukryć, że bardzo nasycony jest obecnie rynek przypraw. W każdym większym supermarkecie możemy już dostać różne rodzaje soli, takie jak sól himalajska, sól morska czy czarna sól. Nie da się również ukryć, że w większości dużych supermarketów dostaniemy takie przyprawy jak szafran, laska wanilii czy laski cynamonu. Z całą pewnością każdy nas widział również w sklepie anyż czy kardamon. Nie da się jednak ukryć, że pewnych przypraw dobrze by było nauczyć się unikać. Jakie to przyprawy i dlaczego są one nieodpowiednie dla naszego zdrowia. Z całą pewnością należy w tym miejscu wspomnieć o przyprawie jaką jest sól. Sól, zwłaszcza ta kuchenna nie jest odpowiednim wyborem, jeżeli zależy nam na zachowaniu naszego zdrowia. Z całą pewnością dobrze byłoby zatroszczyć się o to, aby w miarę możliwości kupować sól morską albo sól himalajską. Ich też używajmy jednak z umiarem. Na pewno dobrze byłoby zatroszczyć się o to, aby nie przekraczać spożycia soli w postaci jednej płaskiej łyżeczki dziennie.

Zalety spożywania kurkumy

Nie ulega wątpliwości, że istnieje również wiele przypraw, których spożywanie powinniśmy zwiększyć, jeżeli chcemy zachować zdrowie na długie lata. Z całą pewnością dobrze byłoby zwiększyć częstotliwość spożywania przyprawy jaką jest kurkuma. Kurkuma bywa bardzo często niedocenianą przyprawą. Nierzadko dodajemy ją do potraw tylko po to, aby nadać im piękny żółty kolor. Bardzo wiele osób dodaje ją również do rosołu w nieznacznej ilości, również dla uzyskania charakterystycznej barwy. Nie da się jednak ukryć, że kurkuma posiada szereg prozdrowotnych właściwości i dobrze byłoby wprowadzić ją na stałe do swojego jadłospisu. Z całą pewnością dobrze byłoby zatroszczyć się o to, aby kupować kurkumę w korzeniu i ścierać ją sobie na tarce. Kurkuma działa silnie przeciwzapalnie. Cechuje się również silnym działaniem antynowotworowym.

Nie zapomnij o właściwościach cynamonu

Nie ulega wątpliwości, że dużą ilość wartości prozdrowotnych posiada również cynamon. Nie ulega wątpliwości, że cynamon cechuje się przede wszystkim silnym działaniem przeciwizapalnym. Przyda się więc tak naprawdę każdemu, szczególnie osobom borykającym się z przewlekłym stanem zapalnym całego organizmu. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że dobroczynne właściwości cynamonu powinny docenić również osoby na diecie i diabetycy. Nie da się ukryć, że dobrze byłoby zadbać o to, aby w miarę możliwości kupować cynamon cejloński. Na pewno dobrze byłoby również zatroszczyć się o to, aby spożywać cynamon w odpowiedniej ilości. Trzeba koniecznie zaznaczyć, że warto byłoby jadać przynajmniej szczyptę cynamonu do potraw. Obniży to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny całego posiłku.