
Kiełbasa, kaszanka, boczek, smalec, praktycznie zero owoców, minimalna ilość warzyw, do tego wszystkiego lampka wina. Czy to możliwe aby tak wyglądała dieta odchudzająca? Czy tak powinno wyglądać zdrowe żywienie? Czy to się w ogóle da zjeść i jeszcze schudnąć przy okazji?
Na pierwszy rzut oka może to wyglądać na jadłospis super tłuściocha, jednak to są główne założenia bardzo popularnych diet wysokobiałkowych. Cieszą się powodzeniem od ponad 40 lat i co rok znajdują swoich zwolenników, szczególnie wśród miłośników dań mięsnych.
Mechanizm działania diet ubogowęglowodanowych oparty jest na produkcji ciał ketonowych, które powstają podczas trawienia mięsa w organizmie. Ciała ketonowe nie dopuszczają do powstawania uczucia głodu, co ułatwia funkcjonowanie podczas diety. W rezultacie będąc na diecie wysokobiałkowej spożywa się o wiele mniejsze ilości pokarmów niż w trakcie stosowania większości diet o niskiej kaloryczności.
Dieta Atkinsa
Zakłada spożywanie produktów tłuszczowych i białkowych z jednoczesnym ograniczeniem węglowodanów do 20 gramów na dobę. Jej twórca wychodzi z założenia, że jedynym winowajcą otyłości są właśnie węglowodany a nie tłuszcze. Ponad to aby schudnąć, wcale nie trzeba zmniejszać ilości spożywanych pokarmów a jedynie wyeliminować lub maksymalnie zmniejszyć ilość spożywanych cukrowców.
Zalecana jest dodatkowa suplementacja witaminowa i mineralna, ograniczenie spożywania kawy i herbaty.
Dieta cieszy się dużą popularnością, szczególnie w Ameryce wśród gwiazd Hollywoodu.
Produkty zalecane: wędliny, mięsa czerwone, drób, kiełbasy, wątróbka, ryby morskie, ryby słodkowodne, pasztety, jaja, oleje roślinne i zwierzęce, duże ilości płynów głownie woda, herbaty ziołowe, kawa bezkofeinowa.
Produkty przeciwskazane: produkty zbożowe zarówno zwykłe jak i pełnoziarniste, makarony, warzywa bogate w skrobię tj. ziemniaki, bataty, dynia, mleko i jego przetwory, jogurty, maślanki, kefiry, wszystkie owoce,
W wersji trochę mniej restrykcyjnej Atkins poleca swoja dietę jako model odżywiania.
Dieta Kwaśniewskiego
Można się spotkać z określaniem jej jako Polskiej wersji diety Atkinsa, o lekko odmiennych założeniach. Według nich dla organizmu najważniejszym paliwem jest tłuszcz i trzeba mu go systematycznie dostarczać w dużych ilościach. Jest dietą wysokotłuszczową, przez zwolenników nazywaną „optymalną”. Niektórzy uważają ją także za lekarstwo wspomagające w leczeniu cukrzycy, stwardnienia rozsianego, miażdżycy oraz astmy.
Optymalnie tłusta dieta Kwaśniewskiego zakłada, że dziennie proporcje wartości odżywczych powinny stanowić odpowiednio Białka -14, Tłuszcze -77; Węglowodany – 9 procent.
Pozwala schudnąć ok. 2 kg tygodniowo.
Dieta nie została dotychczas przebadana jako model żywienia. Sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych, podnosi poziom złego cholesterolu, jest poważnym zagrożeniem ze względu na możliwość wystąpienia kwasicy ketonowej. Czemu sprzyja niska podaż węglowodanów w diecie. Ponad to powoduje niedobór witamin i i składników mineralnych.
Dieta Dukana
Fundamentem diety Dukana są proteiny, a dokładnie 72 produkty bogate w białko, oraz 28 warzyw, które zostały wyszczególnione na liście 100 produktów zalecanych podczas diety:
12 rodzajów mięs, 25 rodzajów ryb, 18 gatunków rodzajów owoców morza, 9 rodzajów mięsa drobiowego, 2 rodzaje jajek, 6 rodzajów nabiału.
Zestaw dozwolonych 28 warzyw to głównie warzywa nisko skrobiowe lub całkowicie niezawierające skrobi: kapustne( kapusta czerwona, brukselka, kapusta biała, pekińska, kalafior, kalarepa),karczochy, szparagi, brokuły, bakłażany, boćwina, buraki, ogórek, cukinia, marchewka, szparagi, pieczarki, seler, szpinak, sałata karbowana, koper, dynia, wszystkie zielone sałaty, rzodkiewka, pomidory, soja.
Co istotne na diecie nie jest zabroniony alkohol. Nawet zaleca się spożycie raz dziennie lampki wytrawnego lub półsłodkiego wina. Dozwolony jest także alkohol wysokoprocentowy.
Dla ułatwienia Dr Pierre Dukan wydał kilka książek z gotowymi przepisami na potrawy oraz z zasadami, których trzeba się trzymać będąc na diecie wysokobiałkowej. Na diecie można schudnąć w ciągu miesiąca ok 5 kg, pod warunkiem, że do diety dołączy się codzienny zestaw ćwiczeń co najmniej półgodzinnych. Konieczne jest uzupełnianie niedoborów witamin i minerałów oraz picie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Woda jest niezbędna do przepłukiwania nerek, w których zalegają niestawione resztki białka. Nadmierne obciążanie nerek jest podstawowym skutkiem ubocznym diety Dukana. Na skutek długotrwałego stosowania wysokobiałkowej może dojść do uszkodzenia układu wydalniczego a w konsekwencji doprowadzić do nieodwracalnego wyniszczenia nerek.
Opinie ekspertów oraz medyków i dietetyków są jednoznaczne i stanowczo uznają powyższe diety za szkodliwe. A stosowanie ich przez dłuższy okres czasu za – niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Skutki stosowania diet wysokobiałkowych: przede wszystkim znacząco podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, co sprzyja powstawaniu chorób układu krążenia i serca. Zawierają zbyt dużą ilość kwasów tłuszczowych. Dostarczają do organizmu zbyt duże dawki witaminy, białka. sodu, żelaza i fosforu. W diecie wysokobiałkowej jest niewystarczająca ilość błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz witaminy C. W wyniku takiego żywienia powstają niedobory potasu, wapnia, i magnezu. Powodują zakwaszanie całego organizmu. Skutkiem zakwaszenia organizmu jest tworzenie ze swojego ciała inkubatora umożliwiającego powstawanie wielu rozmaitych chorób.
Diety ubogowęglowodanowe nie powinny być stosowane prze osoby młode w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z chorobami w spół istniejącymi w szczególności z chorobami układu krążenia. Nie są zalecane także dla sportowców, po mimo, że są przez nich stosowane.