Wszystkie produkty spożywane przez nas w ciągu dnia, mają trzy podstawowe zadania: dostarczenie energii życiowej i aktywności, regulowanie procesów życiowych oraz budowanie nowych i naprawianie starych komórek i tkanek. Trzy to niby niewiele a jednak to wszystko co potrzeba aby żyć. Aby cały ten skomplikowany proces mógł funkcjonować, potrzeba jest minimum 60 niezbędnych składników pokarmowych – białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów.

Białka

Są niezbędnym składnikiem każdej diety. To podstawy budulec naszego organizmu. Spośród 22 podstawowych aminokwasów część z nich nasz organizm potrafi wyprodukować sam, pozostałe muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie ma zarówno nadmiar jak i niedobór białka. Jego niedobór zmniejsza odporność immunologiczną i wydolność fizyczną oraz psychiczną. Z kolei nadmiar białka szczególnie zwierzęcego powoduje metaboliczne zaburzenia i zakwaszanie organizmu.
Białko należy spożywać każdego dnia pod postacią przetworów mlecznych, kilka razy w tygodniu pod postacią ryb, roślin strączkowych, białego mięsa, jak najrzadziej natomiast spożywajmy wołowinę, wieprzowinę, baraninę.
Aminokwasy egzogenne: wyróżniamy 9 aminokwasów, które trzeba dostarczać do organizmu z pożywieniem. Obecność każdego z nich jest niezbędna do budowy białka ludzkiego ciała. Najwięcej białek egzogennych znajduje się w mięsie, jajach, żółtym serze, orzechach, i roślinach strączkowych.
– Fenyloalanina
– Tryptofan
– Walina
– Izoleucyna
– Leucyna
– Lizyna
– Treonina
– Metionina
– Histydyna

Tłuszcze zwane lipidami

Chociaż tłuszcz nie cieszy się najlepszą opinią, powinien stanowić składnik codziennej diety każdego z nas. Ciało nie potrafi bez niego funkcjonować. Tłuszcz wchodzi w skład hormonów, błon komórkowych, siatkówki oka i włókien nerwowych. Jedynie w tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy, których potrzebuje nasz organizm. Należą do nich A, D, E, i K, a także cholina, która jest niezbędna w procesie trawienia.
Tłuszcze to także nośnik smaków, uwydatniają go i poprawiają. Nawet niewielki dodatek tłuszczu w potrawie potrafi lepiej zaspokoić apetyt. Białka w obecności tłuszczu są znacznie lepiej trawione i przyswajana przez organizm.
Lipidy są najpotężniejszym źródłem energii dostarczanej do organizmu. Dzielą się na roślinne i zwierzęce. Oprócz źródła pochodzenia dzieli je zawartość kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce zawierają dużą ilość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dlatego ich spożywanie powinno się maksymalnie ograniczać.
Bezpiecznie można spożywać tłuszcze ryb, szczególnie tych morskich, zawierają one sporo cennych i zdrowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do chorobotwórczych kwasów nasyconych, kwasy NNKT służą do produkcji substancji, które poprawiają przepływ krwi, a także łagodzą stany zapalne.
Złe tłuszcze – najbardziej niezdrowe tłuszcze trans powstają na skutek utwardzania olejów roślinnych. Wpływają na rozwój wielu chorób w tym miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu. Spotkamy je w tłuszczach przemysłowych dodawanych do gotowych produktów. Są w chipsach, frytkach, ciastkach, gotowych produktach smażonych i cukierniczych, utwardzonych margarynach.
Dobre tłuszcze – bogatym źródłem tych tłuszczy są oleje roślinne, oliwa z oliwek. Najwartościowsze z nich NNKT z grupy omega -3 znajdują się w rybach zimnych mórz (łosoś), a także w śledziach, sardynkach, makreli, są też w migdałach, tofu, orzechach, niektórych olejach: lnianym, rzepakowym, arachidowym.
Teoretycznie można podzielić tłuszcze na dobre i złe jednak faktycznie każdy tłuszcz nawet ten dobry może szkodzić. Jeżeli jest go w nadmiarze zaczyna odkładać się w tkance tłuszczowej i narządach wewnętrznych, np. wątrobie. Nadmiar tłuszczu upośledza funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Wniosek jest taki, że za tłusta dieta jest niezdrowa i prowadzi do powstawania chorób narządów wewnętrznych.

Węglowodany

Są drugim po tłuszczach bardzo ważnym składnikiem energetycznym, niezbędnym dla prawidłowego odżywiania. Dzielą się na cukry proste, dwucukry i cukry złożone. Cukry proste znajdziemy we wszystkich owocach i miodzie. Dwucukry znajdują się w naszych cukiernicach w domu oraz w mleku krowim. A cukry złożone to skrobia, występująca w roślinach, która w naszym organizmie zostaje przemieniona na glukozę. I dalej to właśnie glukoza zwana cukrem fizjologicznym, stanowi paliwo dla komórek, mięśni, mózgu.
Stężenie glukozy w naszej krwi powinno utrzymywać się ma stałym poziomie. Rozregulowana gospodarka cukrowa jest objawem cukrzycy. Kiedy powstaje nadmiar, czyli przejadamy się, pijemy słodkie napoje lub spożywamy słodycze, to glukoza zostaje odłożona w postaci tkanki tłuszczowej.
Najzdrowszym źródłem cukrów są produkty pełnoziarniste, które zawierają skrobię nieoczyszczoną. Zawierają ją także warzywa i owoc świeże i nieprzetworzone.

Błonnik

Błonnik zwany jest włóknem roślinnym, jak wskazuje jego nazwa pochodzi od roślin. Jest praktycznie niestrawny w przewodzie pokarmowym, jednak stanowi niezbędny produkt, który pobudza ruchy robaczkowe jelit, zapobiegając zaparciom. Błonnik przyspiesza wydalanie z ustroju kwasów żółciowych, cholesterolu, metali ciężkich. Jego niedobór lub brak w przewodzie pokarmowym sprzyja niekorzystnym zmianom w układzie krążenia, indukuje powstawanie miażdżycy. Pozyskujemy go z roślin oraz pieczywa i wypieków z mąki pełnoziarnistej.
Dziennie zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej to ok. 30g. To jest dokładnie tyle ile w sumie znajduje się w: 4 łyżkach muesli owocowego + 3 łyżkach kaszy gryczanej + 1 grahamka + 2 kromki chleba żytniego + 1/2 selera + 2 mandarynki.