Dlaczego warto jeść zupy?

Nie da się ukryć, że marzenie o zgrabnej i szczupłej sylwetce dotyczy wielu z nas. Z całą jednak pewnością trzeba zauważyć, że nie zawsze osiągnięcie tego marzenia jest szybkie. Na pewno na uwagę zasługuje fakt, że każdy z nas posiada inną przemianą materii. Na każdego z nas będą więc działać inne metody. Na szczęście można zauważyć, że zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta pomoże uporać się z nadmiernymi kilogramami każdemu z nas. Nie da się ukryć, że dobrym pomysłem na diecie odchudzającej będzie spożywanie zup. Zupy na diecie odchudzającej są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Najzdrowsze będą rzecz jasna te przyrządzone w domowym zaciszu z warzyw z własnej grządki. Rzecz jasna nie powinniśmy też zapominać o zupach, które są przyrządzane z mrożonek. Zimą czy jesienią owe mrożonki są bowiem dla nas istnym zbawieniem. Zupy są bardzo szybkie w przygotowaniu i sycące, a przy tym nie tuczą. Posiadają również sporo witamin, dlatego na pewno warto byłoby wprowadzić je do swojego menu nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą.

Jakie zupy warto jadać na diecie odchudzającej?

Nie ulega wątpliwości, że będąc na diecie odchudzającej powinniśmy sięgać po zupy odpowiednio przygotowane. Unikajmy więc zup tłustych, na wywarach mięsnych z dodatkiem dużej ilości śmietany. Bezpieczniej będzie przyrządzić bulion warzywny albo drobiowy niż ten z żeberek. Nie da się również ukryć, że dobrze byłoby zatroszczyć się o różnorodność warzyw. Unikajmy kartoflanki, gdyż ziemniaki w nadmiarze są bardzo tuczące. Postawmy raczej na zielone zupy kremy. Świetną propozycją dla osób na dietach odchudzających będą również zupy z marchewki, papryki oraz pomidorów. Zupę krem przygotujemy w bardzo prosty sposób używając blendera. Nie da się ukryć, że smak zupy krem możemy urozmaicić mleczkiem kokosowym. Nie da się również ukryć, że zupy kremy możemy podawać z dodatkiem świeżych ziół, wspomagających przemianę materii, takich jak na przykład bazylia czy tymianek. Nie zapominajmy również o dodatku zdrowych ziaren. Siemię lniane złociste i pestki dyni to nasiona, których wartość naprawdę ciężko przecenić. Nie bójmy się więc dodawać ich do zup.

Jak często jadać zupy?

Oczywiście oprócz jakości zup ważna jest ich odpowiednia ilość. Jeżeli chcemy, aby nasza dieta odcudzająca przyniosła oczekiwane rezultaty, postawmy na zupy minimum cztery razy w tygodniu. Tak naprawdę dobrze by było jednak, gdyby zupy jadać codziennie. Są one świetną propozycją na letnią lub jesienną kolację w gronie rodziny i przyjaciół. Nie da się ukryć że zupy powinniśmy spożywać również w odpowiednich ilościach. Nie jedzmy za mało, bo wówczas mowa może być o efekcie jo-jo. Warto byłoby jadać do syta, ale nie dopuszczać do przejedzenia. Jeżeli jednak jakaś zupa wyjątkowo nam zasmakuje i zjemy jej za dużo, warto wypić po jej spożyciu filiżankę naparu z fenkułu, zwanego inaczej koprem włoskim. Zioło to wspaniale łagodzi wszelkie stany napięcia w żołądku i wspomaga procesy trawienne. Dobrze jest popijać koperek regularnie, ale jednak robiąc dwutygodniowe przerwy.