
Nie zapominaj o dobroczynnych właściwościach owsa!
Nie ulega wątpliwości, że dobroczynne właściwości owsa były niedoceniane przez lata. Z całą jednak pewnością owies posiada bardzo liczne wartości prozdrowotne. Owies zawiera całkiem sporo magnezu, cynku i żelaza, dzięki czemu polecany jest osobom z rozmaitymi niedoborami potrzebnych dla zdrowia pierwiastków. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że płatki owsiane są często spożywane przez nas bez dodatków. Tymczasem owsiankę warto wzbogacić jakimiś owocami, orzechami czy pestkami. Nie bójmy się sięgać po płatki owsiane górskie. Wymagają one gotowania, ale są zdrowsze niż płatki błyskawiczne lub zwykłe.
Doceń prozdrowotne właściwości prosa
Nie ulega wątpliwości, że istnieje cały szereg produktów spożywczych, których nie powinniśmy unikać. Jednym zz takich produktów jest proso czyli inaczej kasza jaglana. Kasza jaglana była bardzo niedocenianą kaszą, ale w ostatnim czasie przeżywa swój prawdziwy renesans. Zaletą kaszy jaglanej jest jej lekkostrawność, stosunkowa szybkość przygotowania i smak, który można podkreślić różnymi dodatkami. Nie da się ukryć, że kasza jaglana jest również polecana na diecie oczyszczającej. Kasza jaglana jako jedna z nielicznych kasz posiada bowiem odczyn zasadowy, dzięki czemu poleca się ją osobom z zakwaszonym organizmem. W dzisiejszych czasach problem ten dotyka coraz to większej ilości osób. Nie da się więc ukryć, że dobrze byłoby włączyć do diety proso. Oczywiście proso możemy spożywać nie tylko w postaci kasz. Na pewno warto sięgać również po szybkie w przygotowaniu płatki jaglane. Wystarczy zalać je gorącym mlekiem lub zajadać się nimi z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Spożywaj płatki z odpowiednimi dodatkami
Nie ulega wątpliwości, że kluczem do osiągnięcia sukcesu będzie spożywanie płatków z właściwymi dodatkami. Unikajmy więc dodawania do płatków owsianych, żytnich czy też jaglanych cukru i szkodliwych aromatów. Jeżeli dodajemy owoce suszone do owsianki lub jaglanki, pamiętajmy o tym, aby kupić te jak najlepszej jakości. Nie wybierajmy więc produktów z dodatkiem cukru czy cukru inwertowanego, który uchodzi za jeszcze bardziej szkodliwy produkt niż cukier rafinowany. Koniecznie pamiętajmy również o tym jakimi właściwościami cechuje się miód. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego, zawiera on zdrowe substancje. Działa silnie przeciwzapalnie, dlatego dobrze byłoby spożywać go na diecie. Nie ulega wątpliwości, że fajnym dodatkiem do płatków mogą być również słodziki takie jak erytrytol czy ksylitol. Nie da się ukryć, że dobrze byłoby zadbać również o to, aby w naszym menu znalazło się miejsce na świeże owoce sezonowe i owoce mrożone. Latem śmiało sięgajmy po borówki amerykańskie oraz jagody leśne. Jesienią pokochajmy gruszki, jabłka i śliwki z polskich sadów. Zimą kupujmy zaś owoce mrożone. Nie zapominajmy również o tym, że do rozmaitych płatków zbożowych warto byłoby dodawać pestki, nasiona i orzechy. Orzechy włoskie będą z całą pewnością dodatkiem idealnym. Nie ulega wątpliwości, że fajną opcją będzie również dodanie do owsianki pestek dyni czy nasion konopi.