Kupuj ostrożnie produkty spożywcze i uważaj na pułapki

Nie ulega wątpliwości, że wszelkie produkty spożywcze powinniśmy wybierać z rozwagą. Nie da się ukryć, że wiele z nich skrywa w sobie bowiem składniki, których wolelibyśmy nie jadać. Wyróżnić można wśród takich składników chociażby szkodliwy dla naszego zdrowia glutaminian monosodowy. W nadmiernych ilościach może on powodować nieprzyjemne dolegliwości. Niektórzy uważają, że jest on również rakotwórczy. Z całą pewnością osoby na dietach odchudzających powinny uważać na ukryty w żywności cukier. Nierzadko mając ochotę na sałatkę sięgamy po warzywa w puszcze. Najczęściej sięgamy po kukurydzę, groszek czy fasolkę. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że w produktach tych bardzo często zawarty jest cukier, który nie jest obojętny dla naszego zdrowia w nadmiernych ilościach. Oczywiście nie warto popadać w paranoję i rezygnować ze wszystkich rodzajów konwencjonalnej żywności. Warto jednak wybierać produkty, które zawierają mniejszą ilość substancji konserwujących. Jeśli mamy możliwość zakupić kukurydzę bez dodatku cukru, skorzystajmy z takiej możliwości. Jeśli zaś możemy pozwolić sobie na kupno ryby bez dodatków w postaci oleju rafinowanego, wykorzystajmy taką opcję. Najlepiej kupować rybę w puszce w sosie własnym.

Zapomnij o produktach zawierających ulepszacze smaku

Nie da się ukryć, że wielu z nas sięga po produkty zawierające wyżej już wspomniane ulepszacze smaku, takie jak na przykład glutaminian monosodowy. Nie ulega jednak wątpliwości, że nie tylko glutaminian monosodowy jest niezdrowym wzmacniaczem smaku dodawanym do różnego rodzaju żywności, najczęściej niestety do tej puszkowanej. Należy wspomnieć o tym, że produkty zawierające w swoim składzie ulepszacze smaku to często takie produkty, które zawierają aromaty. Aromaty bardzo często naśladują bowiem smak rozmaitych produktów. Chyba każdy z nas miał w swojej dłoni jogurt, który miał być truskawkowy, a zawierał niecałe kilka procent truskawek. I tak jest to dość optymistyczny scenariusz, bo nierzadko zdarza się, że w jogurcie owocowym jest zaledwie pół procent owoców. Co wówczas odpowiada za owocowy smak jogurtu? Z całą pewnością za ów smak odpowiadają wyżej wspomniane już aromaty i sztuczne dodatki. Jeżeli nie widzimy na etykietce produktu adnotacji, że aromat jest naturalny, zrezygnujmy z zakupu produktu. Aromaty niekorzystnie wpływają bowiem na nasze zdrowie. Należy dodać że są one posądzane również o spowolnienie procesu przemiany materii.

Jakich dodatków do żywności warto jeszcze unikać?

Każda osoba na diecie odchudzającej powinna pamiętać również o tym, że w wielu produktach spożywczych ukryta jest sól. Na pewno zaznaczyć należy, że sól nie jest zdrowa. Ciężko byłoby jednak wyobrazić sobie bez niej nasze życie. Z tego też względu nie musimy z niej rezygnować całkowicie. Na pewno jednak warto byłoby nauczyć się korzystać z niej z umiarem. Uważajmy więc na przyprawy, w których głównym składnikiem jest sól i nie dosalajmy potraw, które zostały już doprawione mieszanką przyprawową zawierającą dużą ilość soli.