
Unikaj białego pieczywa, zwłaszcza na diecie!
Każdy, kto jest na diecie odchudzającej powinien nade wszystko unikać spożywania białego pieczywa. Pieczywo z białej mąki pszennej jest bowiem niezdrowe. Nie da się ukryć, że nie posiada prawie żadnych wartości odżywczych i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Z tego też względu nie jest odpowiednie ani dla osób będących na diecie odchudzającej ani dla osób borykających się z chorobami metabolicznymi. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że jedzenie dużych ilości pieczywa pszennego może doprowadzić do tego, że trudno nam będzie zgubić nadmierne kilogramy. Należy mieć również na uwadze, że jedzenie białego pieczywa może sprawić, że w naszym organizmie powstanie wiele ognisk zapalnych. Jeśli jesteśmy więc na diecie lub po prostu chcemy oczyszczać nasz organizm z nagromadzonych w nim toksyn, pamiętajmy o unikaniu wyrobów z oczyszczonej mąki pszennej.
Inwestuj w produkty pełnoziarniste
Z białego pieczywa dobrze byłoby zrezygnować na rzecz tego ciemnego. Należy jednak uważać na pieczywo barwione karmelem, które tylko udaje pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Uważnie czytajmy więc etykiety i składy produktów, po które sięgamy każdego dnia. Warto pamiętać, aby kupować chleb żytni na zakwasie lub sięgać po pieczywo razowe. Jeśli chcemy sami możemy również upiec sobie zdrowy chleb, na przykład na bazie mąki z komosy ryżowej. Można z powodzeniem użyć także mąki orkiszowej i mąki żytniej. Na pewno warto byłoby dać szansę również różnego rodzaju płatkom. Nie unikajmy płatków owsianych, które są bogate w szereg witamin i minerałów, które bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Płatki owsiane górskie są bogate w żelazo, cynk i selen, dzięki czemu nasz organizm dostaje wszystkie niezbędne mu wartości odżywcze. Koniecznie trzeba również wspomnieć o zaletach innych płatków. Warto zainwestować w brązowy i czarny ryż. Nie da się również ukryć, że bardzo dobrym pomysłem będzie spożywanie płatków jaglanych, orkiszowych czy kukurydzianych.
Nie unikaj spożywania kasz
Nie da się ukryć, że spożywanie kasz różnego rodzaju jest świetnym pomysłem dla każdego, kto myśli o tym, aby zgubić nadprogramowe kilogramy. Z całą również pewnością można stwierdzić, że spożywanie kasz przyczynia się do zachowania zdrowia na długie lata. Dzięki kaszom możemy cieszyć się właściwym poziomem cukry we krwi. Należy bowiem pamiętać, że zbyt wysoki poziom cukru we krwi to nie tylko niebezpieczeństwo dla naszej figury, ale również poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmiar cukru we krwi wzmaga bowiem wszelkie procesy zapalne naszego organizmu. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że jedzenie kasz, zwłaszcza tych gruboziarnistych poprawia również funkcjonowanie układu krążenia. Nie da się zaś ukryć, że choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn śmierci wszystkich Polaków. Najlepiej byłoby wprowadzić do swojego jadłospisu kasze takie jak: kasza gryczana niepalona, kasza gryczana palona czy kasza bulgur. Koniecznie trzeba również zaznaczyć jak wiele wartości odżywczych niesie za sobą spożywanie kaszy jaglanej, zwanej często prosem.