Zdrowie to najcenniejszy dar w naszym życiu. Niemniej wielu z nas musi borykać \ się, z wieloma uciążliwymi chorobami. Osoby chorujące na cukrzycę powinny bezwzględnie przestrzegać dietę cukrzycową.

Stosowanie odpowiedniej dieta przez osoby chorujące na cukrzycę ma kluczowe znaczenie dla uniknięcia powikłań związanych z tą chorobą. W wielu przypadkach do powstania uciążliwej w codziennym życiu cukrzycy prowadzi bardzo często niezdrowy tryb życia. Brak ruchu, stres, nieumiejętność wypoczynku oraz nieprawidłowe odżywianie to najprostsza droga do zachorowania na tę przypadłość. Niemniej cukrzyca to choroba z którą mimo pewnych ograniczeń można sprawnie funkcjonować oraz pracować zawodowo. Najważniejsze jest to, aby każdego dnia dbać o to, aby nie doprowadzić do pogłębiania się choroby. Jak powinny prawidłowo odżywiać się osoby, które to zachorowały na cukrzycę?

Prawidłowe odżywianie się osób chorych na cukrzycę.

Osoby chore na cukrzyce powinny bezwzględnie przestrzegać dietę cukrzycową i mimo czasem wielkiej pokusy nie sięgać po produkty zabronione. Dieta cukrzycowa zasadniczo nie różni się od prawidłowej, zbilansowanej diety stosowanej przez wielu zdrowych ludzi. Codzienne posiłki składają się z takich samych potraw, jednak sporym wyzwaniem jest zachowanie ich odpowiednich proporcji. Na początku choroby dużą trudnością jest konieczność przestawienia się ze złych nawyków żywieniowych, które utrwalane były przez kilkadziesiąt lat, na te właściwe które pozwolą skutecznie walczyć z chorobą. Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć konsumpcję podstawowych, szkodliwych używek, do których w pierwszym rzędzie zaliczają się napoje alkoholowe. Dopuszczalna granica to jeden kieliszek wina dziennie lub jeden mały drink. Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, to warto już w początkowej fazie choroby przerzucić się na wodę, najlepiej niegazowaną i oczywiście niesłodzoną. Otóż jest to podstawa zdrowej diety, która to ma na celu zastąpienie wszelkich słodkich oraz gazowanych napojów zdrową wodą. Kolejną używką z której trzeba jak najszybciej zrezygnować są słodycze. Otóż wysoka zawartość cukru dyskwalifikuje wszelkie słodkości jako codzienne przekąski dla cukrzyków. Zamiast nich, gdy osobę chorą najdzie ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrowy owoc. Niemniej nie można też z nimi przesadzać, gdyż owoce takie jak banan czy winogrona zawierają sporo cukru, który to jest wrogiem każdego cukrzyka. Zasiadając przed telewizorem lepiej sięgnąć po surowe, zdrowe warzywa, które to powinny stać się najlepszymi przyjaciółmi chorej osoby. Każdy dzień warto zaczynać od zdrowego ciemnego pieczywa. Dobrym pomysłem na zdrowe i pyszne śniadanie są tez zbożowe muesli z jogurtem. Ponadto cukrzycy mogą bez większych obaw spożywać mięso oraz ryby. Niezwykle ważne jest żeby spożywane mięsa nie były ciężkie oraz tłuste. Z kolei z rybami jest odwrotnie, gdyż im są tłustsze, tym są zdrowsze. Osoba chora na cukrzycę nie powinna też zapominać o aromatycznych przyprawach, które to powinny zastąpić niezdrową sól.

Indeks glikemiczny – niezwykle istotny dla osób chorych na cukrzycę.

Podstawą prawidłowego odżywienia się osób chorych na cukrzycę jest odpowiednie planowanie codziennych posiłków zawierających niski indeks glikemiczny. Tak więc we wszystkich posiłkach cukrzyka spożywana liczba węglowodanów musi być odpowiednio zmodyfikowana w zależności od zaplanowanej aktywności fizycznej, przyjmowanych dawek insuliny, wskaźnika indeksu glikemicznego wyników pomiaru cukru we krwi, a także wystąpienia chorób, które mogą mieć wpływ na poziom cukru. Dieta cukrzycowa nie polega na całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów, lecz im częściowym wyeliminowaniu z codziennego menu. Należy pamiętać o tym, ze cukrzyca oprócz uwarunkowań genetycznych powodowana jest często poprzez złe nawyki żywieniowe oraz brak aktywności fizycznej. O spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym powinny przede wszystkim zadbać osoby chore na cukrzycę typu 2. Rozwój tej choroby zaczyna się przeważnie od tego, że komórki organizmu tracą powoli zdolność wykorzystywania glukozy na skutek zwiększonej oporności na insulinę i nie wychwytują glukozy krążącej we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy, czyli tak zwana hiperglikemia, z czasem powoduje powikłania praktycznie we wszystkich narządach ciała, wśród których można wymienić oczy, nerki, serce, wątroba, naczynia krwionośne. Na szczęście znaczny rozwój medycyny pozwala w dzisiejszych czasach skutecznie przeciwdziałać występowaniu powikłań. Oprócz doustnych leków oraz codziennego przyjmowania insuliny niezwykle ważne jest zatem leczenie żywieniowe, czyli stosowanie odpowiedniej diety cukrzycowej.

Cukry, a stosowanie diety cukrzycowej.

Wspominając o diecie dla cukrzyka na początku należy wspomnieć o cukrach, czyli węglowodanach. Otóż cukry proste, takie jak: fruktoza oraz glukoza znajdujące się we wszystkich słodzonych produktach oraz wielu owocach, zwłaszcza suszonych, wchłaniają się bardzo łatwo, powodując bardzo gwałtowne podniesienie poziomu glukozy. Jest to bardzo niekorzystne zjawisko dla osoby chorej na cukrzycę, dlatego też zaleca się unikanie przez takie cukrów prostych na rzecz produktów zawierających cukry złożone. Najlepszym przykładem takiego węglowodanu jest skrobia, która to zawarta jest między innymi: w ziarnach zbóż, warzywach oraz mało słodkich owocach. W diecie cukrzycowej bez większych stosować wszystkie zielone oraz czerwone warzywa niskowęglowodanowe wśród których można wymienić: kapustę, kalafior, ogórki, szpinak, sałatę, pomidory, rzodkiewkę oraz paprykę. W przypadkach, gdy osoba chora ma dużą potrzebę dosładzania potraw, wówczas należy stosować powszechnie dostępne na rynku słodziki.
Cukrzyca to choroba z którą da się normalnie żyć i funkcjonować w społeczeństwie, niemniej najistotniejszym czynnikiem jest to, aby dbać o zdrowie i stosować się do odpowiedniej diety. Wówczas to każdy cukrzyk będzie mógł w pełni cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata.