
Woda jest źródłem życia, pożywieniem dla roślin, stanowi też 71% powierzchni naszej planety. Daje siłę i energie po mimo, że nie zawiera substancji energetycznych. Jest niezbędna do życia ludziom, zwierzętom i roślinom. Bez niej człowiek przeżyje maksymalnie 5 dni, to niewiele w skali średniej długości życia ludzkiego.
Woda strukturowana
W naturze istnieje ponad 100 różnych rodzajów wód, ta która znajduje się wewnątrz naszego organizmu ma specjalną strukturę. W komórkach naszego ciała woda ma postać strukturowaną. Wszystkie płyny, które dostarczamy do organizmu muszą zostać w nim przetworzone do takiej postaci. Aby mogły być przyswojone, organizm zużywa energię. W przyrodzie również występuje woda pod taką postacią, zawiera ją w sobie zamarznięty lodowiec. Jednak w naszych warunkach klimatycznych, naturalny lód pojawia się bardzo sporadycznie, czy to znaczy, że nie mamy szans na spożywanie wody w takiej postaci? Przygotowywanie wody w warunkach domowych jest możliwe jednak dosyć skomplikowane i wymagające. Jednak matka natura, zadbała o nas również i zaopatrzyła w taką wodę wiele roślin i owoców i to one są dla nas źródłem najlepiej przyswajalnej wody. W sokach warzyw i owoców znajduje się źródło najlepiej przyswajalnej wody tzw. strukturowanej.
Różne rodzaje wód
Każdego dnia musimy dostarczać do organizmu 2 – 3 litry płynów, część z nich czerpiemy z pożywieniem. Resztę w postaci ciepłych napojów, soków, mleka i wody musimy dostarczyć sobie każdego dnia. Czym zaspokoić pragnienie kiedy wody ubywa w organizmie? Czy wystarczy odkręcić kran? Z pewnością tak jeżeli mieszkasz na wsi, w górach lub masz swoje własne ujście wody głębinowej i czyste rury w domu. W miejskich wodociągach niestety jakość wody pozostawia wiele do życzenia. Jej smak, wygląd i jakość zależy w dużej mierze od rur, którymi płynie a te szczególnie w starych blokach nie zachęcają do picia. W kranówce oprócz wartościowych soli mineralnych mogą znajdować się także chlor, fenol i związki siarki. Sposobem na te niechciane dodatki są filtry wodne, które umożliwiają zastosowanie takiej przefiltrowanej wody do ugotowania zupy albo zrobienie herbaty.
Wody mineralne pochodzą ze źródeł wód podskórnych, są czyste od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Posiadają korzystny wpływ na zdrowie dzięki zawartości soli mineralnych i mikropierwiastków. Ze względu na zawartość mikroelementów można je podzielić na niskozmineralizowane (Muszynianka), średniozmineralizowane (Nałęczowianka) i wysokozmineralizowane ( Żywiec).
Wody oligoceńskie wydobywane są ze studni oligoceńskich, przed spożyciem powinny być przegotowane. W miastach są łatwo dostępnym źródłem świeżej wody.
Woda stołowa otrzymywana jest po zmieszaniu wody mineralnej z wodą naturalną.
Wody lecznicze zawierają bardzo duże ilości minerałów, z uwagi na to powinny być spożywane jedynie po konsultacji z lekarzem. Wydobywa się je jedynie z leczniczych źródeł.
Napoje spożywane na co dzień
W ciągu całego dnia zdarza nam się sięgać po różne napoje, czy wiesz jak wpływają na nasz organizm albo ile kalorii zawiera szklanka każdego z nich?
Woda niegazowana – nie zawiera kalorii a najlepiej gasi pragnienie woda o temperaturze 15 stopni.
Woda gazowana – nie zawiera kalorii, a w brew niektórym opiniom nie jest szkodliwa po mimo nasycenia dwutlenkiem węgla. Nie jest jedynie wskazana dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego i bardzo małych dzieci u których może powodować powstawanie gazów.
Mleko 2% – szklanka zawiera 125 kcal, dostarcza wapń, białko i witaminy, niektóre osoby nietolerujące laktozy mogą mieć problem z jej trawieniem, dla tej grupy bardziej wskazane są produkty fermentowane takie jak kefir czy maślanka
Sok pomarańczowy – Szklanka świeżego wyciśniętego soku to 112 kcal. Soki przemysłowe zawierają cukier lub wysokokaloryczne słodziki i produkowane są z rozcieńczonych koncentratów.
Sok marchwiowy – Szklanka świeżo wyciśniętego soku marchewkowego dostarcza 107 kcal i jest witaminową bombą. Powinien być wypijany od razu po wyciśnięciu.
Tonik – 68 kcal w szklance, do tego sporo cukru i chinina. Ciekawa historia początków tego napoju pochodzi z Afryki, o tym jak został on stworzony aby zabezpieczyć żołnierzy przed malarią.
Napój cola – W szklance Coli znajduje się 105 kcal, które dostarczają dużo łatwo przyswajalnego cukru, jedynie wersje „light” prawie nie maja kalorii, ponieważ zostały dosłodzone sztucznym słodzikiem o nazwie aspartam. Nie jest on obojętny dla zdrowia, spożywany w nadmiarze ma działanie przeczyszczające, może także przyczyniać się do powstawania nowotworów.
Napój wieloowocowy – Tworzony na bazie koncentratów owocowych, jednak zawiera więcej wody, cukru i kalorii niż sok. 140 kcal w szklance. Jest za to tańszy od soku.
Herbata z cukrem – Cukier zmienia smak herbaty i jest źródłem pustych kalorii aż 130 w szklance napoju. Sama herbata zawiera cenne flawonoidy, czyli naturalne antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Kawa z mlekiem – Dodanie mleka do kawy opóźnia wchłanianie, a więc i jej działanie pobudzające. Zawartość kalorii w szklance wynosi 45. Najczęściej pita dla smaku i ze względów estetycznych ze spienioną pianką. W wersji mrożonej lepiej zaspakaja pragnienie.
Piwo jasne – Nie nadaje się do gaszenia pragnienia a nawet małe dawki pobudzają wydzielanie moczu a tym samym powodują utratę wody, szklanka piwa zawiera 120 kcal.
Wino wytrawne – w szklance wina jest 160 kcal, jeżeli spożywane jest w ilości nie więcej niż dwa kieliszki dziennie, sprzyja zdrowiu, zapobiega zawałom serca i miażdżycy.