
Dlaczego warto byłoby jeść śniadania białkowo – tłuszczowe?
Nie da się ukryć, że każdy z nas powinien zjadać śniadanie. Niektórzy nie są jednak z rana głodni i zjadają dopiero obiad. Jest to bardzo niewłaściwe postępowanie z tego względu, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Odżywia ono nasz organizm po nocy i sprawia, że jesteśmy gotowi do przeżycia całego produktywnego dnia. Nie ulega wątpliwości, że bardzo dobrze byłoby nauczyć się jadać śniadania białkowo-tłuszczowe, zwłaszcza jeżeli chcemy schudnąć. Nie ulega wątpliwości, że śniadanie składające się głównie ze wspomnianych już białek i tłuszczy nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Ponadto, śniadania te nie powoduję hiperinsulinemii. Zaznaczyć jednak należy, że na tym nie koniec zalet śniadań białkowo-tłuszczowych. Trzeba bowiem zaznaczyć, że śniadania te nie powodują również gwałtownego wzrostu kortyzolu, który sprawia, że wielu z nas boryka się z bardzo poważnymi zaburzeniami hormonalnymi. Oczywiście nie musimy jadać tylko i wyłącznie jednego rodzaju śniadań. Na pewno jeżeli mamy czasami ochotę na coś słodkiego, dobrze byłoby od czasu pozwolić sobie na owsiankę.
Świetne propozycje szybkich śniadań na diecie
Nie da się ukryć, że świetną propozycją śniadania składającego się z białek i tłuszczy będzie znana nam wszystkim jajecznica. Należy jednak zaznaczyć, że jajecznica przygotowana właściwie może być bardzo zdrowa. Nie kojarzmy więc jajecznicy tylko i wyłącznie z dużą ilością masła i bekonu. Zdrową i dietetyczną jajecznicę możemy przygotować na parze z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznych ziół, takich jak bazylia czy tymianek. Nie da się również ukryć, że świetnym pomysłem będą jajka zapiekane w awokado. Awokado jest bogactwem nienasyconych tłuszczy, dzięki czemu stanowi wspaniałą bombę witaminową. Nie da się ukryć że śniadanie złożone z jajek i awokado ma szansę okazać się świetną propozycją dla każdego kto pragnie zgubić nadmierne kilogramy. Nie ulega wątpliwości, że dobrą opcją na śniadanie będzie również sałatka ze świeżych warzyw i mozarelli. Oczywiście przyrządzić możemy również koktajl ze zdrowym białkiem w postaci białka konopnego, mlekiem kokosowym, bananem i awokado.
Dlaczego pora jedzenia śniadania jest tak ważna?
Nie da się również ukryć, że oprócz odpowiedniego składu śniadania ważna jest również pora o której je spożywamy. Dobrze byłoby jadać śniadania o tych samych porach. Oczywiście nie zawsze będziemy mieli takową możliwość, bo czasami rano możemy nie mieć wystarczającej ilości czasu pozwalającej nam na szybkie spożycie śniadania. Koniecznie należy zaznaczyć, że najlepiej byłoby jednak spożywać śniadanie maksymalnie do godziny po przebudzeniu się. Potem bowiem zaczynamy być głodni i drażliwi, a po co zaczynać dzień od negatywnych emocji? Nie da się również ukryć, że zbyt pozne jedzenie śniadań sprawia, że nasz organizm zaczyna magazynować sporą ilość tłuszczu. Nie chcemy tego, zwłaszcza jeżeli walczymy z nadprogramową tkanką tłuszczową. Na pewno warto byłoby zastanowić się jak możemy sprawić, aby nasze śniadania były jedzone mniej więcej o tych samych porach. Oczywiście nie muszą być one jedzone z dokładnością co do minuty, ale starajmy się nie przesuwać ich na czas dłuższy niż godzina po wstaniu z łóżka.