Problemy ze zdrowiem dotykają każdego z nas. Wynikać mogą z wielu różnych czynników, jednak leczenie zwykle zmusza nas, do sięgania po mniej lub bardziej naturalne specyfiki. W aptekach znajdziemy bardzo wiele różnych leków, które mogą pomóc nam pokonać choroby. Jednak nie każdy z nas ma świadomość, że wiele z nich opiera swoje działanie o składniki naturalne. Jakie składniki naturalne są tak cenne? Które najlepiej działają na nasze zdrowie? Oto 6 naturalnych antybiotyków, które szybko stawiają nas na nogi.

Wśród naturalnych składników korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie na wyróżnienie zasługuje czosnek, cebula, imbir, żurawina, miód i chrzan. Wiele preparatów leczniczych wśród składników czynnych posiada wyciąg z jednego lub więcej tych składników. To one bardzo często są odpowiedzialne za tak korzystne działanie leków na nasz organizm, kiedy chorujemy. Pomagają także zapobiegać chorobom, a wiele środków uodparniających posiada również wyciągi z tych naturalnych środków leczniczych. Na szczęście, nie jesteśmy zmuszeni do kupowania lekarstw, kiedy zależy nam na podniesieniu odporności swojego organizmu i gdy chcemy wspomóc swoje leczenie. Wystarczy, że wykorzystamy te substancje w odpowiedni sposób i w odpowiednim przypadku.

Naturalny środek leczniczy – czosnek

O właściwościach leczniczych czosnku wie już niemal każdy z nas. Nic dziwnego, bowiem czosnek wykazuje bardzo skuteczne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Doskonale sprawdza się w walce z paciorkowcami, gronkowcami, bakteriami e. coli, czy grzybami pleśniowymi. Warto stosować czosnek zawsze, kiedy zauważymy pierwsze objawy przeziębienia, grypy, bądź kiedy zacznie dokuczać nam zapalenie zatok, czy ból gardła. Skuteczne działanie czosnku zauważono także w walce z problemami z układem moczowym, czy przy zaburzeniach jelitowych. Najlepiej, gdy spożywamy czosnek rozgnieciony, surowy. Gotowanie może znacznie osłabić jego dobroczynne działanie.

Cebula, doskonałym naturalnym lekiem

Kolejnym doskonale znanym lekarstwem na wiele dolegliwości jest cebula. To bardzo popularne warzywo, które bardzo często dodajemy do wielu potraw. Jednocześnie, to warzywo posiada wiele drogocennych składników i wykazuje szczególne właściwości zdrowotne. Doskonale rozgrzewa i skutecznie zabija bakterie. Bardzo skutecznie działa przeciwko bakteriom powodujących schorzenia skórne. Ponadto, cebula znacznie przyspiesza leczenie ran, oparzeń, czyraków, a także zwalcza trądzik. Kiedy tylko zaczną się u nas problemy zdrowotne, warto sięgnąć po domowy sok zrobiony z pokrojonej cebuli. Warto sięgać po niego przy gorączce, przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok, zakażeń układu pokarmowego, a także przy kaszlu.

Miód, jako niezwykle wartościowy i słodki środek leczniczy.

Miód w szczególności lubiany przez wielu z nas, posiada jednocześnie bardzo wartościowe składniki, które mogą wspomóc nasz organizm w walce z chorobami. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Skutecznie zwalcza paciorkowce, gronkowce, prątki gruźlicy, laseczki wąglika, a także grzyby z rodzaju candida. Pamiętajmy jednak, że miód w gorących temperatura szybko traci swoje drogocenne właściwości, dlatego warto spożywać go jako dodatek do herbaty czy kakao dopiero, gdy te przestygną.

Nieoczywiste lekarstwo – żurawina

Choć żurawina wykazuje niezwykle silne działanie lecznicze, to nie każdy wie o jej możliwościach i zastosowaniu. Jednak żurawina wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne i grzybobójcze. W szczególności skutecznie działa w leczeniu zakażeń układu moczowego i innych zakażeń spowodowanych przez bakterie E. coli. Szybko usuwa z organizmu bakterie i zapobiega nawrotom chorób, jednak musi być regularnie stosowana. Ponadto, żurawina chroni nas również przed chorobami dziąseł i rozwojem próchnicy.

Imbir, czyli lekarstwo niemal na wszystko

Doskonałe efekty lecznicze uzyskać możemy dzięki regularnemu stosowaniu korzenia imbiru. Warto dodawać go do każdego posiłku. Świetnie rozgrzewa, działa antybakteryjnie, przeciw wirusowo, odkażająco i przeciwzapalnie. Doskonale radzi sobie ze zwalczaniem salmonelli, listerii, a także campylobacter. Warto wykorzystywać imbir przy zapaleniach żołądka i jelit, zatruciach, a także przy infekcjach. Szybko pozbywa się bakterii w naszym gardle, kiedy dopada nas przeziębienie. Warto również dodawać imbir do herbaty profilaktycznie, kiedy nadchodzi jesienna plucha.

Chrzan, skutecznym naturalnym lekiem

Mniej znanym lekarstwem jest chrzan, który jednak doskonale sprawdza się w wielu przypadkach. Jego działanie jest bardzo szerokie. Chrzan jest w stanie pokonać wirusy, bakterie, grzyby i działa silnie wykrztuśnie. Najlepiej sprawdza się pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i kaszlu. Nie żałujmy sobie tego szczególnego warzywa, gdyż jego działanie może okazać się niezastąpione.

Jak więc widać, działanie tych naturalnych antybiotyków jest bardzo szerokie. Mądrze wykorzystywane, zwłaszcza w odpowiednich momentach i przypadkach, może okazać się niezastąpione w leczeniu wielu schorzeń. Substancje aktywne, które odpowiadają za właściwości lecznicze zwykle są bardzo groźne dla bakterii i wirusów, dlatego są również często stosowane w popularnych preparatach leczniczych i suplementach diety, które dostępne są w aptekach. Ich szczególne działanie jest doskonale znane i regularnie wykorzystywane przez firmy farmaceutyczne do tworzenia nowych, bardzo skutecznych preparatów wspierających nasze zdrowie. Jednak wykorzystując te warzywa, owoce czy przyprawy w swojej kuchni, możemy sami zadbać o swoje zdrowie i wspierać je regularnie.